Hardlopen voor beginners | eerste tips!

Wanneer hardlopen?

Het beste tijdstip om hard te lopen is laat in de middag. Vroeg in de ochtend is je lichaam vaak nog stijf en slap van de slaap; het duurt  langer om een los te raken. Je workout zal dus zwaarder zijn. Aan het einde van de middag zal je lichaam een stuk losser zijn dankzij de bewegingen gedurende de dag. Je lichaam zal dus tijdens je workout beter presteren.

Heb je een hardloop schema die jou niet laat hardlopen in de middag? Pas deze dan aan. Lukt het toch niet? Zorg er dan voor dat je even strekt voordat je gaat hardlopen. Strekken van het lichaam is niet alleen iets wat je moet doen voordat je gaat hardlopen maar ook op de dagen dat je niet gaat hardlopen. Het strekken van je lichaam moet een ochtend routine worden; elke dag na het opstaan even je lichaam strekken. Kies je dus alsnog voor een ochtend run? Wacht dan op zijn minst een half uur nadat je wakker bent voordat je jezelf laat gaan door de straten.

Spierkracht & Longcapaciteit

Er zijn twee belangrijke componenten bij het hardlopen: je long capaciteit en je spierkracht. Deze twee componenten zullen niet altijd op het zelfde moment pieken. Je long capaciteit kan geweldig zijn maar je benen kunnen op hetzelfde moment verzuurd zijn. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je benen krachtiger zijn dan ooit maar dat je longen het laten afweten. Om toch maximaal te trainen kun je er voor kiezen om bijvoorbeeld meer focus te leggen op je longen wanneer je benen nog flink door kunnen.

hardlopen

Materiaal

Bekijk onze materiaal pagina voor beginners voor meer informatie. Het belangrijkste is natuurlijk een paar goede hardloop schoenenen. Informeer jezelf hierover. Verder zal je veel hebben aan een hardloop band plus een smartphone met GPS en Runkeeper of Endomondo. Heb je wat meer geld over? Dan kun je wellicht overwegen om een GPS horloge te kopen.

Tip voor goedkope hardloop band: Juns

 

Comments are Disabled